søndag 12. februar 2017

Det harde livet ved iskanten

Havellene klynger seg sammen for å få mest mulig varme og vern fra flokken. Canon EOS 80D, EF 300/2.8 L IS USM + konverter EF 2XII, 600 mm, bl 8, 1/800 sek, ISO 1600 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP4

Lang iskanten siger bergendene framover. De observeres sjelden i Saltfjorden. Canon EOS 80D, EF 300/2.8 L IS USM + konverter EF 2XII, 600 mm, bl 8, 1/800 sek, ISO 1250 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP4




Vinteren i Nord-Norge kan være hard og vanskelig for fuglene som overvintrer under nordlyset. Havelle er en art som i stor grad overvintrer langs kysten. Oftest opptrer den i små flokker. I vinterkulda ved iskanten i Finneidstraumen i Saltfjorden holder fuglene seg tett sammen. Dette gir både varme, og vern mot angrep fra rovfugler. Når snøføyka koster over havflata, og isen ligger like bortenfor, da kan en godt skjønne at det gjelder å få mest mulig varme ut av flokken.

En sjelden gang overvintrer berganda i Saltfjorden. Berganda hekker gjerne i fjellet, men i nord også helt ned til havet - fjellnaturen går jo gjerne ned til kystlinja i nord. Arten er akrtisk, og hekker i større antall på Kolahalvøya og i Sibir.

I Norge er det særlig fra Trøndelag og sørover at den overvintrer. Men av og til kan den observeres i Saltfjorden eller i Lofoten. I fem minusgrader og frisk østavind ser jeg bergendene ligge helt inn mot iskanten til Nervatnet. To hunner og en hann. Den korte februardagen er i ferd med å gå over til kveldsmørke. Jeg legger objektivet an mot fast grunn, og fyrer løs. ISO mellom 1250 og 1600 må til. Avstanden er stor, det ligger mye åpent vann mellom fuglene og meg, så det blir å beskjære. Bildene blir derfor litt grove, men fullt brukbare som dokumentasjon. 


Det er artig å fotografere også når forholdene ikke er optimale. Kulde og mørke gir utfordringer, men artig er det uansett når speilet klaprer i kamerahuset. Med god dunjakke på er det bare å kose seg med de hardføre fuglene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!